dinsdag 18 november 2014

Van beginner naar ervaren zwemmer!

Vele onder ons weten dat zwemmen een populaire en erg competitieve sport is. Denk bijvoorbeeld aan de Olympische Spelen; een groot gedeelte van dit evenement is gewijd aan de zwemsport en wordt wereldwijd door menig persoon bekeken. Daarnaast wordt zwemmen door veel mensen gekozen om zo aan hun dagelijkse portie lichaamsbeweging te komen. Zwemmen zorgt ervoor dat je lichaam gezond en in shape blijft. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat zwemmen hoogst ontspannende eigenschappen heeft en het een oplossing kan bieden in levensbedreigende watersituaties. Ofwel, ieder persoon heeft baat bij leren zwemmen.
Mocht je nog niet kunnen zwemmen en is er de interesse om dit te leren, maar heb je niet de financiële ruimte om een zweminstructeur te huren? Maak je geen zorgen! Zwemschool SwimBee biedt je graag de beste en handigste zwemtips aan. Neem nu meteen een kijkje.

Handige & essentiële beginners tips!
Oké, waarmee te beginnen als onervaren zwemmer? Stap één is meteen de belangrijkste stap, namelijk het creëren van een veilige omgeving. Zorg dat er te allen tijde een vriend of familielid bij je is, die weet hoe je moet zwemmen. Dit is niet alleen heel erg gezellig, maar biedt ook de nodige veiligheid en vertrouwen als je leert zwemmen.
Nadat je samen met je compagnon het zwembad bent ingelopen is het tijd voor stap twee, namelijk ademhalingstechnieken. Het is belangrijk om de juiste ademhalingstechnieken te gebruiken als je leert zwemmen, aangezien het een zeer vitaal onderdeel is van de sport. Hoe je dat moet doen? Zorg dat je te allen tijde ademt: stop dus nooit met ademen. Hierdoor kan je lichaam verkrampen. Vervolgens is het belangrijk dat je boven water in ademt en onder water uitademt. Zorg ervoor dat je ademhaling gelijk is aan je zwemslagen. Het aanleren van deze ademhalingstechnieken zal naarmate je meer oefent een gewoonte worden en zo je zwemvaardigheid vergroten.
Een volgende tip is het dragen van een zwembril. Dit wordt vaak vergeten, maar is toch erg essentieël. Een bril beschermt namelijk je ogen van het water en zorgt er voor dat je onderwater kan kijken. Let op! Alle mensen met een bril kunnen zelfs een speciale zwembril vergoed krijgen door hun zorgverzekering!
Je bent bijna zo ver om aan de slag te gaan. Je staat immers in het water met een beschermer zij-aan-zij, hebt de juist ademhaling onder de knie en draagt een goede zwembril. De volgende tip klinkt erg logisch, maar wordt toch vaak vergeten: zorg dat je te allen tijde vlakbij de zwembadrand blijft. Deze zwembadrand wordt de aankomende tijd je beste vriend, aangezien je de rand vast moet houden tijdens het oefenen van de eerste basis oefeningen.
Met de zwembadrand kun je ook de horizontale positie oefenen. Wat dat precies is? Het is voor zowel je lichaam als voor de zwemvaardigheid erg belangrijk dat het lichaam te allen tijde horizontaal in het water voortbeweegt. Kom, ga ervoor. Loop langzaam naar één van de kanten van het zwembad, pak de rand vast, zak door je kniéén en zet je langzaam via de rand af waarmee  je lichaam in een horizontale positie geduwd wordt. En dan trappelen maar!

Probeer nu deze populaire zwemslagen!
Stel je hebt de beslissing gemaakt om te leren zwemmen, welke basis zwemslagen moet je dan kennen? In zwemmersland zijn er vijf basis slagen. Zwemschool SwimBee zal deze even kort aanstippen, zodat ook jij straks in het zwembad het verschil kunt aanwijzen.
De eerste zwemslag heet borstcrawl, soms ook freestyle genoemd. Deze slag is de snelste en meer populaire zwemslag van de vijf. Zoek eens wat filmpjes op Youtube van de Olympische Spelen en zie hoe snel de zwemmers door de banen vliegen.
De tweede zwemslag is de elementaire rugslag, ook wel beter bekend als de rugslag. Deze slag is populair bij recreatieve zwemmers, maar ook bij wedstrijdzwemmen zorgt deze slag voor de nodige competitiedrang. De slag wordt correct uitgevoerd door op de rug in het water te liggen en afwisselend met één arm te zwemmen.
De schoolslag is in Nederland de bekendste slag, omdat zij de eerste zwemslag die beginners geleerd krijgen. In feite kunnen veel mensen alleen deze slag. Mensen die op een regelmatige basis zwemmen kunnen deze slag op een erg hoog tempo. Bij deze slag houdt je beide armen samen onder water aan de voorkant van je lichaam. De zwemmer beweegt zichzelf voort door met de armen halve cirkelvormige arm bewegingen te maken. Wanneer de armen de cirkel vormen, maken de benen eenzelfde beweging.
De vierde slag betreft de zwemles amsterdam vlinderslag. Hoewel veel mensen deze slag niet kunnen, is de vlinderslag wel de meest gebruikte slag bij het wedstrijdzwemmen. Deze slag is opgebouwd uit de schoolslag, maar na de cirkelvormige beweging, beweegt de zwemmer zijn armen boven water om te herstellen. Tegelijkertijd maakt de rest van het lichaam een golf achtige beweging. Nog nooit leek een mens zoveel op een dolfijn!

De laatste bekende en veelgebruikte slag is de zijslag. Hoewel men meestal niet hele banen in deze zwemslag zwemt, is het een handige slag om je snel te manoeuvreren in het water of van richting te veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten